Hoover Garage

Hoover Garage at Stanford University

In 2013, Zahner began working on a third project with WRNS Studio , a parking structure for Stanford Hospital and Clinics in association with Stanford University in California. The Hoover Parking Garage at Stanford University is a 1,100 stall garage which serves the Hoover Pavilion, a new medical office building for the University.

Hoover Garage is an open-air structure which uses a 3/16" perforated and anodized aluminum surface. The back-side of the panels are cut and grooved at each corner of the panel to provide a more defined edge. The panels use a proprietary Drop & Lock™ panel technology, which inserts into the vertical extrusion.

Hoover Parking structure at dusk on the Stanford University Campus

Hoover Parking structure at dusk on the Stanford University Campus.
Photo by Bernard Andre.

Photograph of the perforated metal panel screen system at Stanford University Parking Garage

The perforated metal panel screen system at Stanford University Parking Garage.
Photo by Bernard Andre.

Case Study

Zahner provided design assist as well as fabrication services to the general contractor Vance Brown Builders. While this was the first time Vance Brown and Zahner worked together, Zahner had a relationship with the architect as well as a well-known reputation for its successful track record on similar projects with WRNS Architects.

In addition to the perforated metal facade, Zahner also provided the vertical structure which allowed the design team to reduce the overall budget without changing the visual aesthetic.

In the original document, there was a vertical steel member between panels. The panels had a complex support system hanging off of the steel, so Zahner engineers introduced a custom extrusion that would reduce the redundancy. The architect selected the look of anodized aluminum extrusion Zahner provided over the painted steel.

Detail of the two-plane panel system used on the Stanford University Hoover Parking StructureDetail of the two-layer panel system used on the Stanford University Hoover Parking Structure

 

Detail of the two-plane panel system used on the Stanford University Hoover Parking Structure.
Photo by Bernard Andre.

Zahner designed, milled, and machined all of the connection points on the custom aluminum extrusions, which were provided to the steel contractor to install prior to installation of the Zahner perforated panels.

This improved the aesthetic and durability without adding additional cost.

Owning the aluminum vertical structure also simplified the dual planes of the panel system. Zahner was able to reduce the parts for how the second plane of panels connects to the structure.

Photo of the Stanford University Hoover Parking Garage during construction.Stanford University Parking Garage during construction

 

Stanford University Parking Garage during construction.

Construction photo of the perforated metal panel screen system at Stanford University Parking Garage

Construction photo of the perforated metal panel screen system at Stanford University Parking Garage.
Photo by A. Zahner Company.

The perforated panel creates a moire effect against its shadow on the building's surface

The perforated panel creates a moire effect against its shadow on the building's surface.
Photo by A. Zahner Company.

The perforated panel creates a moire effect against its shadow on the building's surface

The perforated metal panel's shadow creates a moire effect against the building's surface.
Photo by A. Zahner Company.

The engineers at Zahner and the architects at the WRNS office enjoy an integrated relationship that continues to evolve and push the boundaries of what is possible to design and build with parking structures. Learn more about the WRNS designs that Zahner has worked with on the Alexandria Parking Structure and the UCSF Parking Garage, both in San Francisco's Mission district.

Follow us and say hello:

More Projects

Featured Post: Building a dual-curved facade with pre-fabricated panels. — Writer Susan Chaityn Lebovits profiles Zahner in Form Magazine, about how the Neiman Marcus facade was made in Natick, Massachusetts.

Featured Post: Zahner ShopFloor team develops a perforated Louvered Screen Wall Facade System — How a small team of ShopFloor engineers at Zahner hacked a ten-year old welding robot arm to create louvered screen wall facade systems.

Picture of ShopFloor ShopFloor: Create unique designs for architecture and interiors using a simple configurator.

Have a complex project?

We‘ll help you design, engineer, and build it.

Get in touch