Gaines Residence in Columbia, Missouri

The Gaines Residence is a unique home design and renovation in Columbia Missouri which features Zahner metalwork throughout its interior and exterior. Designed by architect J.E. Cundiff, the residence uses two custom stainless steel surfaces: a hand-polished abrasive polish on stainless steel, and a black interference stainless steel with mirror polish. The mirror polish on the stainless steel is the highest polish available for stainless steel, a #9 polish.

Each of these custom surfaces are used sparingly and in alteration to provide elegant accents the the residence. Zahner was hired to provide each of these stainless steel fabricated elements, as well as the custom railing, tree grates, and interior metalwork and various metal scopes within the residence. 

Rear porch of the Gaines Residence in Columbia, Missouri.
Rear porch of the Gaines Residence in Columbia, Missouri.
Black mirror interference stainless steel clads both the interior and exterior of the Gaines Residence
Black mirror interference stainless steel clads both the interior and exterior of the Gaines Residence

The residence is framed through stainless steel buttresses of each of thew two finishes. These views which frame the north and east profiles of the home. 

The building started off as a renovation, but the design transformation was fairly radical. The living and dining rooms open up to the front terrace with redbud trees which rise through custom, stainless-steel tree grates.  

The Gaines Residence before Renovation
The Gaines Residence before Renovation
The Gaines Residence after Renovation
The Gaines Residence after Renovation
“By the time we were done, there was one wall of the original main floor left... At first glance the structure appears to give a nod to Phillip Johnson, while experiencing the home suggests possibly more influence from Arthur C. Clarke,”
— Architect J.E. Cundiff discussing the Gaines Residence

Although technically a renovation, much of the original building was replaced. The project is majority new construction in innovative materials and custom fabrication. Expansive views of the surrounding forestry were created by using large glass, butt-glazed corners in many areas of the house.

Details of the Handrails for Gaines Residence
Details of the Handrails for Gaines Residence
Gaines Residence
Gaines Residence
Gaines Residence
Custom tree gate planter for the tree surrounds at Gaines Residence
Custom tree gate planter for the tree surrounds at Gaines Residence
Gaines Residence
Gaines Residence
Architect's drawings of the Gaines Residence show north and east elevation
Architect's drawings of the Gaines Residence show north and east elevation
Detail of the custom guardrails for Gaines Residence
Detail of the custom guardrails for Gaines Residence
Custom metal and glass table for the Gaines Residence
Custom metal and glass table for the Gaines Residence
Gaines Residence
Gaines Residence
Gaines Residence